!!

Beste gast Alfist,

U bent niet ingelogd op het forum van Club Alfa Romeo, Om te registreren klik hier of log-in

LET OP !!  als gast ziet u ook maar een klein gedeelte van het forum. Als aangemeld lid ziet u ook minder advertenties.

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

*

Black Betty
14

  • Type Alfa: 159
  • *
    - Startende Alfist
Sinds gisteren knippert de km-stand bij mijn Alfa 159 SW Q4 met Q-Tronic.

Ik ben naar de dealer gegaan en die heeft een en ander uitgelezen. Het ligt aan de Blue&Me module. Waarschijnlijk is die module stuk en zal een proxy alignment (helaas) geen soelaas bieden...

Nou zijn die Blue&Me modules nogal kostbaar en ik heb de standaard autoradio in de auto zitten (zelfs zonder aux-ingang; ook niet in het dashboardkastje).

Nou had ik bedacht om mijn stereo te 'upgraden' naar een Android-toestel (heb ik in mijn vorige auto -een Audi A4- ook gedaan en toen kon ik de knopjes op het stuur ook nog gewoon gebruiken). Kan ik dan de  Blue&Me module probleemloos 'loskoppelen' (c,q. niet meer gebruiken)? En als ik de standaard radio vervang -waar overigens wel navigatie in zit (met zo'n cd) stopt het knipperen van de km-stand dan ook?

Ik weet dat deze vraag geregeld voorbij is gekomen (ik heb de zoekfunctie gebruikt , maar een goed antwoord heb ik niet kunnen vinden...
It's better to burn out, than to fade away...
*

captain
132

  • Type Alfa: Giulietta 1.4T MultiAir D
  • ***
    - Alfist
Hier hetzelfde gehad met een Giulietta. Verwacht dat het met een 159 niet veel anders zal zijn (en anders zie ik de correctie van een 159-kenner tegenmoet).

Je kan de Blue&Me unit verwijderen als je deze niet meer gebruikt. Als je daarna een proxy alignment uitvoert, moet het knipperen van de kilometerstand stoppen. De auto ziet zichzelf dan immers voortaan als een uitvoering zonder Blue&Me.

Als je jouw radio vervangt door een aftermarket radio, dan blijft je kilometerstand als het goed is knipperen, ook als je de Blue&Me unit hebt verwijderd. Het feit dat je een andere radio plaatst, betekent immers nog niet dat jouw auto de Blue&Me unit ineens weer als werkend ziet. Een proxy alignment lijkt mij dus wel noodzakelijk.

Kleine voetnoot: bij mij trok de defecte Blue&Me unit langzaam maar zeker mijn accu leeg. Misschien iets om in de gaten te houden. Anders z.s.m. de unit verwijderen.
Giulietta 1.4T MultiAir Distinctive
*

wardog
82

  • Type Alfa: 159 1750TBI Ti
  • ****
    Amico del club - Junior Alfist
Ook ik had een knipperende kilometer stand.
Ik heb een obd module en multiscan en na het uitlezen gaf hij de melding dat er met het knooppunt telematische info/convergence (nit/ncv) een probleem was.
Na wat onderzoek bleek dat de bluetooth module te zijn. Ik heb een proxi alignment uitgevoerd en de de knipperende km stand was weg.
Maar ik rijd een alfa dus natuurlijk de volgende ochtend bij starten weer knipperen. Weer uitgelezen zelfde probleem. Na alignment weer weg.
Zo een paar dagen aan gemodderd en gezocht met vriend google en las dat het waarschijnlijk een kapotte bluetooth module was. Dingen zijn zeldzaam nieuw en duur, dus d8 doemme daar gaat de eindejaars bonus weer.
Ik heb het vermoeden dat de bluetooth module op dat moment aan het overlijden was. Maar ik had ook een obd bluetooth module in de obd aansluiting zitten.
Die er eens uitgehaald en jawel storing bleef 3 dagen weg. Top dacht ik dat was het dus er gaat kennelijk iets niet goed daar mee.
Op de 4de dag zonder obd module was de storing weer daar ........
Weer uitgelezen en weer nit/ncv storing. Weer een alignment gedaan en de boel was weer ok.
En tada het beroemde alfa zelf herstellende vermogen was in werking getreden. Tot de dag van vandaag is het in orde.
Waarschijnlijk is mijn bluetooth module dood want hij komt ook niet meer terug als aanwezig bij uitlezen.
Ik heb ook een aftermarket radio er in met navigatie en gebruikte dus eigenlijk blue&me niet. Ik dacht als deze uitviel er meer functies verloren zouden gaan maar is dus niet zo.
Alles werkt nog naar behoren, geen knipperende stand meer, geen foutmelding bij uitlezen.
Ik laat het dus lekker zo, ga alleen de obd module eens terug plaatsen en toch nog eens checken of het niet daar aan lag.
Dus volgens mij kan je blue&me er gewoon uit en daarna een proxi laten uitvoeren.

Na een proxi alignment



Huiduige stand van zaken die dus ook zo blijft en geen knipperende stand meer. En ook geen nit/ncv meer aanwezig kennelijk.

Vorige liefdes:
33 1.5 Ti bj86, 33 1.7 QV bj89, 33 1.7IE sw, 33 1.7 QV 16v, 75 2.0ts, 75 3.0,
155 1.8 ts, 155 1.8 turbo wide body, 156 1.8ts sw (2x)
156 1.9 jtd sw
*

Black Betty
14

  • Type Alfa: 159
  • *
    - Startende Alfist
Dat van dat zelfherstellend vermogen van Alfa herken ik wel: afgelopen zaterdag even aan de auto geklust en tijdens het klussen heb ik de minpool van de accu gehaald. Na een uurtje of twee weer aangesloten en verhip: de km-stand knippert niet meer en Blue&Me functioneert weer!

Problem solved (zou je zeggen)... Neemt niet weg dat ik toch overweeg om de huidige radio te (laten) vervangen door een Android-toestel.

Bedankt voor de tips in ieder geval!
It's better to burn out, than to fade away...