!!

Beste gast Alfist,

U bent niet ingelogd op het forum van Club Alfa Romeo, Om te registreren klik hier of log-in

LET OP !!  als gast ziet u ook maar een klein gedeelte van het forum. Als aangemeld lid ziet u ook minder advertenties.

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

*

streets
9

 • Leeftijd: 53
 • Type Alfa: ALFA ROMEO GIULIETTA 1.4
 • *
  - Startende Alfist
Giulietta MA bwjr. 01/2011 start niet meer....
« Gepost op: 9 juni 2021, 22:22:14 »
Hallo beste mensen,

Wat is het verhaal achter de problemen met de Giulietta van zonemans. De auto met bwjr 01/2011 is sinds 11/2018 in bezit van zonemans. Wilde persé een Alfa. Ok. Geen probleem. Auto's van tegenwoordig zijn toch goed.........
Maar goed, we hebben inmiddels al wat tegenslagen gehad en dus ook onkosten. Die hij echter niet zo makkelijk dragen kan...... Ook nu niet meer. Ik heb nu een auto op de oprit staan waar hij geen geld meer aan kan uitgeven en waar ik met mijn beste wil nog wat aan het proberen ben. Maar ergens houdt het op.
Wat is het verhaal :
Al geruime tijd heeft de auto zo af en toe problemen met starten. Bij koude start loopt ie dan op kennelijk 3 cilinders, maar na een paar keer herstarten, of warmlopen, gaat het weer over. Zo ook  afgelopen week. Echter nu startte hij helemaal niet meer. Wilde kennelijk op 2 cilinders nog proberen te lopen, maar dat lukte niet.
Aldus ben ik voor zonemans dan toch maar eens gaan kijken en heb in 1e instantie met een OBD link module en bijbehorende software de auto uitgelezen op foutcodes. Geen foutcodes aanwezig. Dus in 2e instantie heb ik me op de bougies gestort. Wat ontdekte ik tot mijn verbazing dat de 1e bougie van cilinder 1 er wel erg los ingedraaid zat. Nadat de bougie eruit was, zag ik dat het keramiek geheel bruin aangetast was door verbranding. Kennelijk heeft de bougie 'gelekt' en is daardoor aangetast. Hierop de andere 3 bougies eruit gehaald en die zagen er eender uit en waren allemaal zeer losjes erin gedraaid geweest. Besloten om 4 nieuwe bougies aan te schaffen en deze te plaatsen en tevens beter aan te draaien.
Zo gezegd zo gedaan ( 20 eurie per bougie armer !!), bougies erin. Starten en lopen als een zonnetje. Proefrit gemaakt. Geen problemen. Hèhè dacht ik. Probleem opgelost.
Echter zonemans gaat die avond even weg met de auto en bij terugkomst vertelt hij mij doodleuk dat de auto weer slecht startte.
Volgende ochtend, dan toch maar eens verder proberen te kijken. Starten....... ho maar. Hooguit 1 cilinder wilde wel, maar de rest niet. Uiteindelijk na veel proberen de auto toch aan de praat gekregen en deze op de oprit van de woning gezet. Enige info ingewonnen en mogelijk dat de bobinemodules brak zijn.
Ok, besloten om hier nog geld aan uit te geven ( 41 euro het stuk)=> gisteren besteld => vandaag geleverd.
De bobinemodules vervangen door de nieuwe.........  Bougies weer goed schoongemaakt want ze waren behoorlijk nat en aangeslagen door het veelvuldig starten.
Op hoop van zegen...........  helaas. Starten nog altijd niet. Ik hoor dat hooguit 1 cilinder wel wil, maar verder niets.

Benzine krijgt ie genoeg, ga ik vanuit, als ik de toevoer van de benzine op het injectieblok loshaal, komt er ruim benzine vrij. Verder heb ik injectiereiniger aan de benzine toegevoegd.  Alle bekabeling heb ik ruim nagekeken op beschadigingen, losse contacten etc. etc. Geen bijzonderheden kunnen ontdekken.

Ik weet het niet meer.
Ja, ik weet het wel...... ik ga  1. naar de dealer en leg daar heel veel geld neer of 2. naar een gerenommeerde onderhoudsgarage en leg daar iets minder geld neer of 3. ik maak een bericht op dit forum om raad te vragen.......

Maar ik heb ook ergens gelezen, dat er hier in Zuid-Limburg enkele fanaten wonen die technisch goed onderlegd zijn. Mogelijk dat ik daar misschien wat hulp kan krijgen....... vragen staat vrij zeg ik altijd maar en Nee heb je, Ja kan je krijgen.

Mocht zich iemand geroepen voelen om mij, en vooral mijn zoon, uit de penarie te helpen ( eventueel tegen vergoeding) dan zou ik heel erkentelijk zijn. 

Alvast bedankt voor de aandacht voor dit weer lange verhaal..... pffff.

Greetz,

Marc.
 
*

Timon
365

 • Leeftijd: 30
 • Type Alfa: Brera 1750, Giulietta TCT
 • ****
  - Senior Alfist
Re: Giulietta MA bwjr. 01/2011 start niet meer....
« Reactie #1 Gepost op: 9 juni 2021, 23:09:51 »
Hi Marc, vervelend al.die problemen met de auto. Gaat het om een multi air of een tjet?
En wat is er al aan allemaal gerepareerd? Het lijkt ook alsof het onderhoud niet helemaalin orde is met die losse bougies enzo.
Geeft de auto nog steeds geen fout codes? Dat kan toch niet als er amper mee te rijden is?.
Ik hoop dat jullie snel weer rond rijden.
Gr
*

streets
9

 • Leeftijd: 53
 • Type Alfa: ALFA ROMEO GIULIETTA 1.4
 • *
  - Startende Alfist
Re: Giulietta MA bwjr. 01/2011 start niet meer....
« Reactie #2 Gepost op: 10 juni 2021, 01:10:14 »
Hoi Timon,

Het betreft hier een Multi Air. Gekocht bij de dealer Creemers in Herten (Roermond). Zoals wij bij aankoop begrepen hebben is er een afleveringsbeurt geweest en was de auto door de vorige eigenaar voorzien van enige tuning. Bijv. het start-stop systeem functioneert niet omdat het door deze tuning is uitgeschakeld. Wat er verder door de tuning is veranderd, weet ik niet. Dat had de vorige eigenaar laten doen door de dealer. Maar volgens mij heeft het niet veel om het lijf.
Verder hebben wij alleen een keer olie laten verversen ( de juiste olie ivm het MA systeem!) en is er aan de bougies niets gebeurd. Dus het is iets wat terug te voeren is op de dealer?? Garantie was maar 6 maanden. Dus daar heb ik niets meer aan.

Omdat ik de auto niet aan het lopen krijg, zou het kunnen dat er tot dan ook geen foutcodes ontstaan om uit te lezen. Maar ik weet wel dat ik de OBD module eraan gehangen heb, toen ie nog op 3 cilinders liep. En toen gaf de auto geen foutcodes aan.

Tot zover enige aanvullende info.

Gr.
*

gbinsb
156

 • Leeftijd: 39
 • Type Alfa: 147 GTA
 • ****
  Amico del club - Alfist
Re: Giulietta MA bwjr. 01/2011 start niet meer....
« Reactie #3 Gepost op: 10 juni 2021, 08:59:59 »
Ik heb recentelijk wat problemen met mijn Giulietta MA wat hier wel een beetje op kan lijken (hoeft niet natuurlijk). Dat er geen foutmeldingen zijn en toch slecht lopen kan voorkomen. Op den duur verwacht je natuurlijk wel iets van een foutmelding. Duurt het lang met starten voordat ie aanslaat? En als de motor op bedrijfstemperatuur komt lijkt ie dan iets beter te lopen? Als de cilinders geen of slechte compressie hebben dan loopt de motor slecht en hoeft er niet perse een foutmelding te zijn, injectoren sproeien wel, en de bougie vonkt in begin ook nog wel.

Ik zou een compressie meting doen (aanschaf bij HMB of Amazon oid), en wat verder kijken naar de MA unit. Dat is helaas wel een kostbaar onderdeel..

Suc6
Giulia 2.2 JTD AT, 147 GTA, GTV 2.0 V6 TB, 33 1.7 16V 4x4, Giulietta 1.4MA TCT, Corvette C6 6.2 V8
*

streets
9

 • Leeftijd: 53
 • Type Alfa: ALFA ROMEO GIULIETTA 1.4
 • *
  - Startende Alfist
Re: Giulietta MA bwjr. 01/2011 start niet meer....
« Reactie #4 Gepost op: 10 juni 2021, 10:38:35 »
Hoi gbinsb,

Compressietest heb ik nog niet gedaan. Heb ik de apparatuur niet voor. Maar toen de auto wel nog liep, werd het beter naarmate deze op bedrijfstemp kwam.
Maar ik ga eens kijken wat ik verder nog kan doen.
Ik heb hier op het forum inderdaad al allerlei doemverhalen gelezen over de MA unit. Ik hoop niet dat dat het probleem is. Want dan zijn we heeeeel erg ver van huis.
Toch bedankt voor je reactie.

Gr.
*

Timon
365

 • Leeftijd: 30
 • Type Alfa: Brera 1750, Giulietta TCT
 • ****
  - Senior Alfist
Re: Giulietta MA bwjr. 01/2011 start niet meer....
« Reactie #5 Gepost op: 10 juni 2021, 11:21:29 »
Hoeveel km heeft de auto gereden? Als er een storing in de multi air zit zou die een foutcode per cilinder moeten genereren. Lastig te zeggen wat nu het probleem is van een afstand. Lijktwel of de motor niet helemaal op tijd staat ofzo. Maarja als die het eerst wel goed deed…
Oja schiet me nog te binnen: is de koelvloeistof nog mooi roze en staat het nog netjes tussen min en max, of is het peil gedaald of gestegen?
En het oliepeil, is dat mooi constant. Of vervuiling, smurrie aan de binnenkant van de olievuldop?
*

gbinsb
156

 • Leeftijd: 39
 • Type Alfa: 147 GTA
 • ****
  Amico del club - Alfist
Re: Giulietta MA bwjr. 01/2011 start niet meer....
« Reactie #6 Gepost op: 10 juni 2021, 14:15:16 »
De multiair heeft maar 1 sensor, een temperatuur sensor. Die geeft geen fout als je op 3 cilinders loopt. Ook de 4 solenoids zij geen sensoren, maar ik denk dat de ECU wel het stroomverbruik kan meten. Wanneer  hier iets in afwijkt (te veel weerstand vanwege blokkade iPod) krijg je een melding in je ecu. Als alles lijkt te functioneren, maar de motor loopt slecht zal de multiair in principe dus ook geen foutcode geven.

Distributie is nog wel goed om te controleren. Want wanneer je met originele tools de distributie monteert en op tijd zet, moet je het nokkenas tandwiel lossen en de riem hierover laten ontspannen. Wanneer vervolgens de nokkenas tandwiel niet goed is vastgezet, kan ik me voorstellen dat dit verlopen kan. Maar zonder distributie tools, is het lastig om goed te bepalen of het op tijd staat. Eventuele eerder aangebrachte verfmarkeringen kan je dan niet voor 100% vertrouwen, aangezien dit. Jet in de fabriek gebeurd is. Het is uiteraard wel een vertrekpunt.

@streets  jammer dat je niet in de buurt woont, anders had ik je wel wat kunnen lenen.
Giulia 2.2 JTD AT, 147 GTA, GTV 2.0 V6 TB, 33 1.7 16V 4x4, Giulietta 1.4MA TCT, Corvette C6 6.2 V8
*

streets
9

 • Leeftijd: 53
 • Type Alfa: ALFA ROMEO GIULIETTA 1.4
 • *
  - Startende Alfist
Re: Giulietta MA bwjr. 01/2011 start niet meer....
« Reactie #7 Gepost op: 10 juni 2021, 14:27:54 »
Bedankt voor de reacties.

Het koelvloeistofpeil is in orde. De kleur is in orde. Hij heeft wel wat lekkage aan een slangkoppelingetje, hierdoor moet  ie af en toe wat koelvloeistof bijvullen. Het oliepeil is ook in orde. Geen smurrie aan de dop. In principe helemaal gen smurrie te zien. Olie is wel aan vervanging toe, denk ik.

Ik heb een filmpje ontdekt om het filtertje van de MA unit na te kijken. Deze handleiding gevolgd en inderdaad het filter zag er zeer smerig en dichtgeslagen uit. Het filtertje vervolgens gereinigd met remreiniger en met luchtdruk geheel schoongespoten. Ziet er nu weer goed uit. Terug gemonteerd en locktite op de windingen gedaan. Dus dat zit er weer in.

Wat betreft de distributie. Daar is niets aan veranderd en ik verwacht ook niet dat het opeens hieraan ligt. Zo wel heel kras zijn als de distributie opeens verschoven is of i.d. Maar het is natuurlijk ook een richting waar eventueel naar gekeken moet worden. Alleen heb ik de apparatuur niet hiervoor.

Ik zat te denken om het blok te laten fluschen, maar dan moet ik hem eerst in de garage zien te krijgen. Ik verdenk inderdaad de MA module, maar het kan ook helemaal wat anders zijn. Dus het blijft gissen. Ik probeer het op dit moment zo low budget mogelijk te doen.
Dus wordt vervolgd.......

Gr.
*

AflAOemoR
14

 • Leeftijd: 32
 • Type Alfa: Nog geen
 • *
  - Startende Alfist
Re: Giulietta MA bwjr. 01/2011 start niet meer....
« Reactie #8 Gepost op: 10 juni 2021, 15:00:29 »
Ik lees aandachtig mee, ook rond aan het kijken voor een giulietta.

Er zijn heel geel topics met verschillende onderwerpen aan klachten, waaruit bleek dat de MA toch uiteindelijk de boosdoener was.

Ik zou als ik jou was het geld dat je nu (budget) eraan probeer uit te besteden naar een specialist te brengen.

Ik zelf gok op de multiair NAV DE VERHALEN HIER, heb zelf geen ervaring noch wwb giulietta in bezit. 

Ps het kan heus geen kwijt om “net na” de garantie langs te gaan bii het bedrijf waar je de auto hebt gekocht om te kijkrn wat dir kunnen doe(coulance etc) excuses voor de slechte spelling maar ik zit op mijn werk.  Ik las dat je in het zuiden van limburg woont. Ik ken nog wel een ervaren monteur in overleg even en de m met whatsap
*

Reynaert98
46

 • Leeftijd: 22
 • Type Alfa: MiTo 1.4 MA S&S Dist.
 • *
  - Startende Alfist
Re: Giulietta MA bwjr. 01/2011 start niet meer....
« Reactie #9 Gepost op: 10 juni 2021, 15:15:01 »
In zuid Limburg ken ik zo geen Alfa specialisten. In noord Limburg/zuid Brabant zit wel een specialist in Deurne, Auto Italia. Geen idee of dat te ver voor je is. Enig idee waar hij trouwens getuned is? Tenzij dit bij een specialist zoals Squadra, H&S of Savali is vertrouw ik het eerlijk gezegd niet zo, al helemaal niet bij universeel tuners.
*

streets
9

 • Leeftijd: 53
 • Type Alfa: ALFA ROMEO GIULIETTA 1.4
 • *
  - Startende Alfist
Re: Giulietta MA bwjr. 01/2011 start niet meer....
« Reactie #10 Gepost op: 10 juni 2021, 16:03:54 »
Update :

Ben verder gegaan met het demonteren van het klepdeksel.
Klepdeksel is eraf en alles is zwart aangeslagen eronder. Ik ga er vanuit dat dit wel normaal is. Het hoeft niet brandschoon te zijn.  Heb me de constructie eens bekeken, maar ik ga de MA unit niet er vanaf halen. Dat is me te riskant vanwege de veerwerking van de plunjers.

Ik ga nog wel kijken of ik het smalle dekseltje van de MA unit zelf er vanaf kan halen om te kijken hoe het eronder uitziet. Heb er een filmpje van gezien en dat moet volgens mij wel lukken. Ik zal alles zover schoonmaken als mogelijk is. Er is geen sludge of smurrie te zien, dus dat stemt weer positief.

Wordt vervolgd......

Oja, de km stand is nu 154666 km. Dus dat is nog redelijk normaal voor dit bouwjaar.

Gr.
*

Jetronic
1.136

 • Type Alfa: 2013 Giulietta 2.0 TCT
 • *****
  - Super Alfist
Re: Giulietta MA bwjr. 01/2011 start niet meer....
« Reactie #11 Gepost op: 10 juni 2021, 18:09:22 »
elke aanslag is eigenlijk teveel, zelfs de bruine vernis die je hier zo vaak ziet. De zwarte aanslag is nog een stap verder in het oxidatie proces van de olie.  Het gaat om vervuiling van de olie die zo erg wordt dat deze niet meer in oplossing blijft en neerslaat,  Bewegende delen komen ervan vast te zitten (gele/bruine aanslag) of slijt weg (zwarte aanslag/sludge).  Mijn inziens achterstallig onderhoud naargelang het gebruik van de wagen
*

streets
9

 • Leeftijd: 53
 • Type Alfa: ALFA ROMEO GIULIETTA 1.4
 • *
  - Startende Alfist
Re: Giulietta MA bwjr. 01/2011 start niet meer....
« Reactie #12 Gepost op: 10 juni 2021, 18:47:07 »
Je hebt gelijk wat betreft die bruine aanslag. Elke aanslag is te veel. Maar ik heb het eens erger gezien.
Alles is weer schoongemaakt zover dit mogelijk was. Verder het smalle dekseltje van de MA unit eraf gehaald en alle kanalen schoongemaakt en met lucht doorgeblazen. Alle zichtbare kanaaltjes waren vrij. Het dekseltje heeft hele kleine sproeigaatjes aan de binnenkant en de afdekking ervan iets grotere aan de bovenkant. Ook hier alles goed schoongemaakt en doorgeblazen. Was eigenlijk ook wel redelijk te doen en het viel mee met de vervuiling.

Maar dat er mogelijk al in het verleden te weinig onderhoud is geweest, dat is denk ik wel een feit. Maar daar kan ik helaas nu niets meer mee bij de dealer. Coulance zal ik niet meer krijgen na bijna 3 jaar. Die dealers hebben het nu zowieso moeilijker en daar waar ze geld kunnen besparen of juist veel geld kunnen vangen, staan ze vooraan. Zo gaat dat nu eenmaal .....

Ben nu bezig alles weer in elkaar te zetten. Maar ik heb weinig hoop dat het wat geholpen heeft. Maar je kan nooit weten......

Wordt weer vervolgd....

Gr.
*

streets
9

 • Leeftijd: 53
 • Type Alfa: ALFA ROMEO GIULIETTA 1.4
 • *
  - Startende Alfist
Re: Giulietta MA bwjr. 01/2011 start niet meer....
« Reactie #13 Gepost op: 10 juni 2021, 22:40:33 »
Update en Resumé :

Alles schoongemaakt zover mogelijk, in elkaar gezet.
Vervolgens de bougies met de nieuwe bobines een voor een getest of ze een goede vonk geven. Resultaat : 4 goed vonkende bougies en dus 4 goed werkende bobines.
De benzinepomp opbrengst ook nog getest en er komt een harde straal uit de leiding.

Hierna geprobeerd te starten : heeft neiging tot aanslaan, maar helaas, daarna weer hetzelfde als vóór de werkzaamheden.

Ik geef het op. Alles opgeruimd en de auto van de oprit afgeduwd en in een parkeervak gezet.
Zonemans moet maar eens gaan beraden wat hij gaat doen ermee.

Wordt misschien vervolgd.......

Eenieder bedankt voor de reacties en als er nog meer ideeën zijn, dan hoor ik ze graag.

Greetz,

Marc.
*

DanielH92
824

 • Leeftijd: 28
 • Type Alfa: Giulietta 1.4MA
 • ****
  Amico del club - Super Alfist
Re: Giulietta MA bwjr. 01/2011 start niet meer....
« Reactie #14 Gepost op: 11 juni 2021, 00:13:19 »
Krijg onderhand de indruk dat de timing niet correct staat. Daarnaast kun je de gebruikelijke dingetjes als krukassensor misschien nog eens controleren.
Alfa Romeo Giulietta 1.4MA - Eibach Prokit - Ulter Exhaust - Veloce Diffuser - BMC Airfilter - Stage 1 Tuning 209PK/311Nm - BiscioneRacing veerpootbrug - Xenon - Brembo QV Brakes
 

Qverde Italian parts Klavertje7