!!

Beste gast Alfist,

U bent niet ingelogd op het forum van Club Alfa Romeo, Om te registreren klik hier of log-in

LET OP !!  als gast ziet u ook maar een klein gedeelte van het forum. Als aangemeld lid ziet u ook minder advertenties.

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

*

streets
15

  • Type Alfa: ALFA ROMEO GIULIETTA 1.4
  • *
    - Startende Alfist
Re: Giulietta MA bwjr. 01/2011 start niet meer....
« Reactie #15 Gepost op: 20 september 2021, 20:30:58 »
Update :

Enkele weken geleden de auto via een takelbedrijf vervoerd naar een gerenommeerde garage waar ik, door ervaring uit het verleden, veel vertrouwen in heb.  Omdat de auto er tussendoor kwam, is er in het begin niets mee gedaan. Het geplande werk gaat uiteraard voor. Uiteindelijk was ie aan de beurt, en de auto is eerst op basale dingen nagekeken. Ik heb uitvoerig doorgegeven wat ik zelf al allemaal gedaan had.
Ze zijn begonnen met het testen van de compressie. Resultaat : 2 cilinders hebben geen compressie, 1 een beetje en de andere heeft wel compressie. Men heeft vervolgens met een camera de verbrandingskamers bekeken en daar ziet men olie op de zuigers staan. Ze kunnen niet zien of de cilinderwanden beschadigd zijn of dat de zuigers defect zijn.  Maar dat het niet goed is, is een feit. Hierop zijn ze gestopt en hebben me medegedeeld dat de motor zeer waarschijnlijk overleden is.  Verder gaven ze toe dat ze weinig ervaring hebben met dit soort motoren. Vooral met de multi-air. Dus in zoverre een eerlijk antwoord. Men heeft verder niets meer met de auto gedaan in afwachting van mijn verdere opdrachten.

Inmiddels ben ik gaan filosoferen wat er daadwerkelijk aan de hand kan zijn. Ik heb youtube afgestruind naar filmpjes betreffende vooral de MA-unit. Ik ben tot de slotsom gekomen dat ik ga proberen om de MA-unit te verwijderen / na te kijken en verder de cilinders eventueel met een oliepompje leeg te zuigen om zo meer zicht te krijgen met een kleine camera op het inwendige van de verbrandingskamer. Ik zou graag ook de cilinderkop eraf willen halen, maar dat is voor nu even een brug te ver. Ik durf er wel aan te beginnen, maar het is de vraag of ik de zaak weer in elkaar krijg.
Zoals eerder vermeld, het moet allemaal low budget. 
Uiteraard kan ik een nieuwe / schade motor erin laten zetten cq. de motor geheel laten reviseren. Kostenplaatje is dan 2500 voor de motor excl. inbouw etc tot circa 7500 voor een complete revisie. Dit is te gortig voor de auto. Alhoewel ik het zonde van de auto vind om deze als sloopauto van de hand te doen.
Derhalve probeer ik toch eerst zelf nog het een en ander.

Dus..... als hier mensen zijn die mij behulpzaam kunnen zijn, al dan niet via de digitale snelweg....  dan zou ik heel blij zijn.

Maar eerst maar eens de auto weer thuis laten zetten zodat ik na werktijd eraan kan beginnen.

Wordt dus vervolgd.  Ik zal in de toekomst proberen om e.e.a. fotografisch vast te leggen / cq. via filmpjes.

Tot zover.....
*

MysteryAngel
2.664

  • Type Alfa: Nog geen
  • *****
    - Super Alfist
Re: Giulietta MA bwjr. 01/2011 start niet meer....
« Reactie #16 Gepost op: 21 september 2021, 22:05:43 »
Dat is wel heel zuur.
Hopelijk komt het nog goed.
Ik weet niet of de verzekering hierin misschien nog iets kan doen?
Als je de auto all risk verzekerd hebt, misschien kan je daar eens informeren.
*

streets
15

  • Type Alfa: ALFA ROMEO GIULIETTA 1.4
  • *
    - Startende Alfist
Re: Giulietta MA bwjr. 01/2011 start niet meer....
« Reactie #17 Gepost op: 18 oktober 2021, 17:15:15 »
Update nummer zoveel...... :

Twee weken geleden de auto terug laten halen en vervolgens op de oprit geplaatst. Auto vervolgens aan de voorzijde opgebokt en begonnen met demonteren klepdeksel en aanverwante delen.
Met een (Lidl) camera via de bougiegaten de verbrandingsruimte gecontroleerd.  Wat schetst mijn verbazing..... geen olie op de zuigers. Ik kon zelfs een ingebrande codering op de bovenzijde van de zuiger zien. Dus ik vermoed nu dat de garage een aantal keren de auto hebben proberen te starten waardoor er onverbrande benzine op de zuigers is komen te staan.  Dit heeft men uiteindelijk voor olie aangezien en na de compressietest de motor als overleden heeft betiteld.

Dus mijn constatering schept weer hoop. Besloten om toch maar de MultiAirModule er vanaf te halen en deze proberen te reinigen zover dat gaat. Ik kan nog altijd een nieuwe bestellen als het allemaal niet mocht lukken naderhand, maar dat is 800 Euro. 
Hierna begonnen met het demonteren van de MultiAirModule. Dat was niet zo moeilijk. Eenmaal eruit zag deze er zeeeer smerig uit. Maar een positief punt... er was niets kapot of los, zoals ik in de YouTube filmpjes heb gezien. Alles zat netjes vast en geen losse onderdelen van de inlaatklep plunjers.
Na wat schoonmaken werd de MultiAirModule verder ontleedt.  Alle los te maken onderdelen werden gedemonteerd om uiteindelijk te reinigen. De nokkenas plunjers (4 stuks met veer), de inlaatklep plunjers ( 8 stuks) en de daaronder liggende "hoedjes" werden allemaal gereinigd.
Ik ben zelfs zover gegaan dat ik de inlaatklep plunjers geheel uit elkaar heb gehaald. Ja, tot op dat minuscule veertje en kogeltje toe...............  Alles netjes gereinigd. Zien er weer als nieuw uit. Waarna het weer in elkaar werd gezet.
Vervolgens bij QVERDE bestelling gedaan van de spullen die ik op dit moment denk het meeste nodig te hebben : namelijk  klepdekselpakking - MultiAirModule zeefje / filter - pakking voor de MultiAirModule - 2 x beurtpakket met olie filter en aftapplug ring.

Alles is zover gereinigd in afwachting van de bestelling.
Dus wordt weer eens vervolgd.....
*

GTlife
380

  • Type Alfa: Alfa GT Blackline Rubino
  • ****
    Amico del club - Senior Alfist
  • Less yap, more brap
Re: Giulietta MA bwjr. 01/2011 start niet meer....
« Reactie #18 Gepost op: 18 oktober 2021, 17:55:43 »
Ik ben erg benieuwd of dit het probleem gaat zijn. Zou wel weer een hoofdstuk zijn in het zwarte boek van de MA module 🙄
*

Robert69
1.230

  • Type Alfa: Benenwagen
  • *****
    - Super Alfist
Re: Giulietta MA bwjr. 01/2011 start niet meer....
« Reactie #19 Gepost op: 19 oktober 2021, 09:33:01 »
100 kudo's voor je doorzettingsvermogen! En volgens mij heeft Zuid-Limburg er binnenkort een MA-specialist bij!
147 JTD 8V - Edizione Limitate
147 JTD 8V - Progression
Giulietta 1.4 MA QV-line
Giulietta QV - Launch Edition nr. 345
Giulia Veloce
*

streets
15

  • Type Alfa: ALFA ROMEO GIULIETTA 1.4
  • *
    - Startende Alfist
Re: Giulietta MA bwjr. 01/2011 start niet meer....
« Reactie #20 Gepost op: 19 oktober 2021, 17:08:13 »
Morgen (woensdag) komt het pakket binnen.  Dus dan ga ik een begin maken met de opbouw van het geheel.
Bedankt voor de complimenten, maar eerst maar eens kijken of het allemaal gaat lukken.

Duimen dan maar.....

Wordt vervolgd.
*

MysteryAngel
2.664

  • Type Alfa: Nog geen
  • *****
    - Super Alfist
Re: Giulietta MA bwjr. 01/2011 start niet meer....
« Reactie #21 Gepost op: 21 oktober 2021, 17:28:21 »
Benieuwd hoe dit af gaat lopen.
Maar kan je niet zelf een compressie meting doen?
Zo´n compressie metertje kost niet zo heel veel.
*

streets
15

  • Type Alfa: ALFA ROMEO GIULIETTA 1.4
  • *
    - Startende Alfist
Re: Giulietta MA bwjr. 01/2011 start niet meer....
« Reactie #22 Gepost op: 21 oktober 2021, 19:05:58 »
Update :

Gisteren, woensdag, alles netjes in elkaar gezet. Olie + filter ververst.
Starten : in 1e instantie niet. Maar ik wist dat de MultiAir Module gevuld moest worden met olie om goed te werken. Dit gebeurt door meerdere keren te starten zonder dat de motor aanslaat.
Uiteindelijk na een behoorlijk aantal pogingen, begon de motor te sputteren, waarna de motor redelijk bleef lopen. Maar reageren op het gaspedaal was slecht. Moest met gevoel de motor aan de praat houden.
Bleef vervolgens stationair lopen, maar niet van harte. De auto rookte behoorlijk, wat mij wel verontrustte.  Het leek alsof ie op 3 cilinders liep. Na controle door de bobines een voor een uit te schakelen, bleek inderdaad dat de 2e cilinder gezien vanaf de distributie, niets deed.
Verder gaf de uitleesmodule foutcode P0101 aan. ( mass air flow failure).  De auto heeft dan ook vanaf juni stilgestaan. Dus mogelijk dat hier een oorzaak ligt.

Zaak even gelaten voor wat het was en vandaag weer verder gegaan. Maar eerst even ruggespraak gehad. Waarschijnlijk is toch de MultiAirModule de boosdoener. Het schoonmaken inwendig kan maar tot op een bepaald niveau. En mogelijk is de bediening van inlaatkleppen van deze 2e cilinder toch brak.
Van cilinder 2 de bougie nog eens eruit gehaald en vervolgens ontdekt dat er een klein stukje metaal los in de schacht ( holle ruimte onder de elektrode) van de bougie zat. Dit ontdekt hebbende, vreesde ik het ergste. Mogelijk toch motorschade aan de 2e cilinder.
Een andere bougie erin gezet en nog eens gestart. Moor loopt hetzelfde en cilinder 2 doet niet mee. Uiteindelijk werd het roken steeds meer. Hierop de motor uitgezet en niks meer gedaan om erger te voorkomen.
Maar ik denk dat de MAM toch meer problemen heeft veroorzaakt in het verleden.

Dus conclusie : De MAM is toch niet goed. Ik heb een goede poging gedaan maar helaas. Tot hier gaat mijn kennis en ik zal dit verder moeten overlaten aan de specialist. ( Ik heb er uiteindelijk 1 gevonden).
Maar eerst maar eens afwachten wat zonemans met de auto wil qua kosten.

Bedankt voor de belangstelling zover. Wordt misschien vervolgd.

P.S. @MysteryAngel : bij een MAM auto kan je géén compressie meting doen zoals bij andere normale motoren.
*

Robert69
1.230

  • Type Alfa: Benenwagen
  • *****
    - Super Alfist
Re: Giulietta MA bwjr. 01/2011 start niet meer....
« Reactie #23 Gepost op: 22 oktober 2021, 13:21:51 »
Dat is balen, @streets ! Al je harde werk en dan nog geen resultaat. Kan je helaas nergens mee helpen, mijn technische kennis gaat niet verder dan olie peilen. Als ik dit (en andere verhalen) zo lees ben ik wel blij dat ik mijn 1.4 MA heb ingeruild voor een QV. Ook al rijden er genoeg MA-tjes probleemloos rond.
147 JTD 8V - Edizione Limitate
147 JTD 8V - Progression
Giulietta 1.4 MA QV-line
Giulietta QV - Launch Edition nr. 345
Giulia Veloce
*

MysteryAngel
2.664

  • Type Alfa: Nog geen
  • *****
    - Super Alfist
Re: Giulietta MA bwjr. 01/2011 start niet meer....
« Reactie #24 Gepost op: 22 oktober 2021, 21:37:32 »
Dat is wel heel erg balen inderdaad, hopelijk komt het nog goed.
*

streets
15

  • Type Alfa: ALFA ROMEO GIULIETTA 1.4
  • *
    - Startende Alfist
Re: Giulietta MA bwjr. 01/2011 start niet meer....
« Reactie #25 Gepost op: 11 december 2021, 21:12:34 »
Update :

Auto is opgehaald voor verdere analyse door een Alfa puristen garage waarmee ik de afgelopen tijd veel ruggespraak heb gehad en advies heb gekregen. Deze mannen weten waar ze over praten en ik heb de auto aan hen toevertrouwd.
Uit hun analyse is daadwerkelijk gebleken dat de MA Unit op de 2e cilinder vanaf de distributie defect is. Dus al mijn werk was in zoverre voor niks, ik heb de auto aan het lopen gekregen.
Echter na het plaatsen van een nieuwe MA unit bleek dat de auto, ondanks dat hij hierna weer goed liep, waarschijnlijk een kapotte koppakking heeft. Dit getuige de drukopbouw in het koelvloeistof systeem.
Dus de kop moet eraf. De komende weken zal de reparatie plaatsvinden en nu maar hopen dat er niet nog meer aan de hand is.......
Tot zover de update.
*

MysteryAngel
2.664

  • Type Alfa: Nog geen
  • *****
    - Super Alfist
Re: Giulietta MA bwjr. 01/2011 start niet meer....
« Reactie #26 Gepost op: 18 december 2021, 18:29:17 »
Wel vervelend allemaal hoor, succes er mee.
Dat gedoe met die MA units blijft wel een dingetje zo,
je bent helaas de zoveelste die er pech mee heeft.
Een multiair van de 1e generatie die probleemloos rond rijdt,
lijkt eerder een uitzondering dan een regel.

Ik vraag me wel af of je op deze manier straks nog wel kunt genieten van de auto,
zodra die helemaal klaar is.
*

streets
15

  • Type Alfa: ALFA ROMEO GIULIETTA 1.4
  • *
    - Startende Alfist
Re: Giulietta MA bwjr. 01/2011 start niet meer....
« Reactie #27 Gepost op: 18 december 2021, 20:50:10 »
Laatste update :
Auto is gerepareerd door de garage in Puth-Schinnen. In eerste instantie de MA Module vernieuwd. De auto liep weer prima. Echter bij controle van alle systemen bleek dat er drukopbouw was in het koelvloeistof systeem. Mogelijke oorzaak : kapotte koppakking.
Achteraf is het nu verklaarbaar dat er in het verleden wel eens koelvloeistof moest worden bijgevuld.
Dus, ook dit maar laten maken, want de auto was het nog waard.
Bleek inderdaad dat er causaal verband is geweest tussen de kapotte MA Module en het uiteindelijk kapot gaan van de koppakking.  Door de misfires en het slechte lopen van de motor bij tijd en wijle heeft de koppakking een oplawaai gekregen en is gaan lekken. Dit heeft er weer voor gezorgd dat de auto nog slechter is gaan lopen. En dan is het leed geleden. MA Module kapot en koppakking kapot.
Maar goed alles is nu deskundig gerepareerd door de garage.  De monteurs daar zijn echte Alfa puristen en hebben nog ouderwets hart voor de zaak. Zonemans is weer blij met zijn auto. Het heeft wat gekost, maar dan heb je ook weer wat, zullen we maar zeggen.

In ieder geval bedankt aan iedereen voor de belangstelling en reacties. Hier kunnen we allemaal uiteindelijk wel iets van leren.
*

MysteryAngel
2.664

  • Type Alfa: Nog geen
  • *****
    - Super Alfist
Re: Giulietta MA bwjr. 01/2011 start niet meer....
« Reactie #28 Gepost op: 19 december 2021, 18:14:53 »
Goed om te lezen dat het toch nog relatief snel is opgelost door een Alfa specialist.
*

Robbros
78

  • Type Alfa: Giulia 2.2jtdm
  • **
    - Junior Alfist
  • startende forum alfist met 25 jaar alfa ervaring
Re: Giulietta MA bwjr. 01/2011 start niet meer....
« Reactie #29 Gepost op: 19 december 2021, 19:23:29 »
Inderdaad een perfecte garage voor alfisten en ander mooi Italiaans spul.
Garage Stevens is de naam die zeker genoemd mag worden.
Greetz, Rob


33,146,145,156,159,gt,giulietta,giulia